Ciasto idealnie sprawdza się na świątecznym stole. Aby nie martwić się o zakup świeżej żurawiny zimą możemy kupić ją wcześniej i zamrozić. Nadaje się ona idealnie później do przygotowania tego ciasta.
Składniki:
Forma keksowa
Składniki:
• 0,5 szklanki oleju,
• 180 g cukru,
• 4 jajka,
• 300 g mąki,
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
• 150 g świeżej żurawiny,
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
• Spora garść orzechów włoskich
Świąteczne ciasto z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żurawinę płuczemy i osuszamy. Orzechy kroimy na mniejsze części.
2.Tak przygotowane składniki łączymy ze sobą i oprószamy mąką ziemniaczaną.
3.Białka oddzielamy od żółtek. Następnie ubijamy je na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier. Gdy ten się rozpuści dokładamy żółtka
4.Do puszystej masy wsypujemy mąkę, proszek, oraz wlewamy olej. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy mikser, a do ciasta wsypujemy przygotowane wcześniej orzechy z żurawiną. Mieszamy całość za pomocą łyżki, po czym wylewamy na przygotowaną blaszkę. Ciasto pieczemy około 40 minut w 180°C.
Komentarze