Doskonałe ciasto, które pięknie będzie prezentowało się na świątecznym stole. Przygotowuje się ją bardzo prosto, dlatego jest idealna dla osób, które stawiają swoje pierwsze kroki w kuchni, a chcą zaimponować swoim bliskim.
1 godz. 20 min
Składniki:
Ciasto:
-180 g mąki tortowej (1 szklanka)
-100 g masła
-3 łyżki cukru pudru
-1 jajko
-1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Wierzch:
-650 g masy makowej z bakaliami
-świąteczne ozdoby czekoladowe
Świąteczna tarta makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy kruche ciasto: mąkę przesiewamy na blat lub stolnicę. Dodajemy cukier puder, cukier z wanilią i posiekane masło. Siekamy nożem, aż masło będzie w drobniutkich kawałeczkach. Robimy kopczyk, wbijamy jajko, zagniatamy gładkie i jednolite ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 45 minut do lodówki.
2.Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy natartym mąką wałkiem na podsypanej mąką stolnicy. Ostrożnie, za pomocą wałka przenosimy do foremki do tarty o średnicy 26 cm. Nakłuwamy ciasto widelcem, aby nie urosło i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 18-20 minut.
3.Na upieczone i ostudzone ciasto równomiernie wykładamy masę makową. Dekorujemy według uznania czekoladowymi ozdobami.
Komentarze