Świąteczna tarta makowa

4.5 (196 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Doskonałe ciasto, które pięknie będzie prezentowało się na świątecznym stole. Przygotowuje się ją bardzo prosto, dlatego jest idealna dla osób, które stawiają swoje pierwsze kroki w kuchni, a chcą zaimponować swoim bliskim.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    -180 g mąki tortowej (1 szklanka)
    -100 g masła
    -3 łyżki cukru pudru
    -1 jajko
    -1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

    Wierzch:
    -650 g masy makowej z bakaliami
    -świąteczne ozdoby czekoladowe
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Świąteczna tarta makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kopczyk 1. Przygotowujemy kruche ciasto: mąkę przesiewamy na blat lub stolnicę. Dodajemy cukier puder, cukier z wanilią i posiekane masło. Siekamy nożem, aż masło będzie w drobniutkich kawałeczkach. Robimy kopczyk, wbijamy jajko, zagniatamy gładkie i jednolite ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 45 minut do lodówki.
  • przed upieczeniem 2. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy natartym mąką wałkiem na podsypanej mąką stolnicy. Ostrożnie, za pomocą wałka przenosimy do foremki do tarty o średnicy 26 cm. Nakłuwamy ciasto widelcem, aby nie urosło i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 18-20 minut.
  • 3. Na upieczone i ostudzone ciasto równomiernie wykładamy masę makową. Dekorujemy według uznania czekoladowymi ozdobami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa makowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować