Świąteczna szarlotka pachnąca cynamonem

0 (0 ocen)

Bardzo lubię piec, a tę pulchną i rozpływającą się w ustach szarlotkę polecam szczególnie!

Składniki:

  • 25 dag margaryny
    3/4 szklanki cukru
    4 jajka
    2,5 szklanki mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 litr musu jabłkowego
    1 łyżeczka cynamonu
    cukier puder

Świąteczna szarlotka pachnąca cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę roztopić i ostudzić.
  • 2. Do przestudzonej margaryny dodać cukier i wciąż ubijając dodawać po jednym jajku. Dodać wymieszane ze sobą obie mąki i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
  • 3. Blaszkę wysmarować tłuszczem. Wyłożyć 2./3 ciasta i rozprowadzić. Na cieście ułożyć mus jabłkowy. Posypać cynamonem i wyłożyć pozostałe ciasto.
  • 4. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 stopni C. Piec ok. 45 - 50 minut.
  • 5. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy