Świąteczna strucla drożdżowa z makiem

5 (162 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Ulubione ciasto mojego syna, które zawsze jest na bożonarodzeniowym, świątecznym stole.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    800 g mąki pszennej tortowej
    250 g masła ( roztopionego, wystudzonego)
    5 żółtek
    2 całe jajka
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki letniego mleka 3,2%
    cukier waniliowy
    otarta skórka z 1 cytryny

    Rozczyn:
    1/2 szklanki mleka 3/2%
    1 łyżka cukru
    80 g świeżych drożdży
    2 łyżki mąki pszennej tortowej

    Nadzienie makowe:
    450 g suchego maku
    olejek migdałowy
    4 żółtka
    4 białka
    100 g masła
    150 g rodzynek
    4 łyżki cukru
    200 g miodu wielokwiatowego

    Lukier cytrynowy:
    300 g cukru pudru
    8 łyżek gorącej wody
    3 łyżki soku z cytryny

    Do dekoracji:
    kolorowe groszki cukrowe
    płatki migdałów
    kolorowy kokos


Wystaw ocenę:

5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Ciasto

Świąteczna strucla drożdżowa z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozczyn drożdżowy 1. Wykonanie ciasta drożdżowego: Najpierw robimy rozczyn. Do letniego mleka rozkruszamy drożdże, wsypujemy mąkę i cukier. Przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • składniki na ciasto drożdżowe 2. Do większej miski wsypujemy: mąkę, cukier, cukier waniliowy. Wbijamy roztrzepane jajka z żółtkami. Wlewamy rozczyn, masło, resztę mleka.
    Skórkę z cytryny ścieramy na tarce. Dodajemy do ciasta.
    Wyrabiamy ręką na gładką masę.
    Przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia.
  • zmielony mak plus żółtka 3. Nadzienie makowe:
    Mak gotujemy w wodzie lub mleku, do odparowania płynu, na wolnym ogniu. Cały czas mieszamy. Studzimy. Mielimy 2-3 razy w maszynce.
    Do maku wbijamy żółtka.
  • składniki masy makowej 4. Masło topimy- studzimy. Wlewamy miód, wsypujemy cukier.
  • rodzynki w masie makowej 5. Rodzynki moczymy przez ok. 15 min. w gorącej wodzie, odcedzamy i studzimy.
    Wsypujemy do masy makowej.
    Lekko masę przesmażamy na wolnym ogniu. Studzimy.
  • piana z białek w masie makowej 6. Ubijamy pianę z białek, dodajemy do masy makowej. Delikatnie mieszamy.
  • masa makowa 7. Na końcu wlewamy olejek. Mieszamy.
  • rozwałkowane ciasto drożdżowe 8. Zwijanie strucli:
    Ciasto i masę dzielimy na 2 części, na 2 strucle.
    Stolnicę lekko podsypujemy mąką, aby ciasto nie przyklejało się podczas wałkowania. Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na prostokąt 35 x30.
  • masa makowa na cieście drożdżowym, przed zwijaniem 9. Rozsmarowujemy masę makową. Pozostawiając wolne brzegi.
  • zwijanie strucli z makiem 10. Zwijamy powoli ciasto w rulon.
  • smarowanie strucli podczas zwijania- białkiem 11. Przy każdym zwinięciu smarujemy ciasto białkiem.
  • zwiniętą strucla z makiem 12. Ciasno zwijamy, aż do wyczerpania ciasta. Brzegi ciasta podkładamy pod spód, zlepiamy.
  • nakłuwanie strucli 13. Wierzch strucli nakłuwamy widelcem.
  • owijanie strucli pergaminem, przed pieczeniem 14. Struclę owijamy pergaminem, ale luźno.
    Układamy strucle albo w pojedyncze długie blaszki lub na jedną dużą.
  • strucle w blaszce, przed pieczeniem 15. Obie strucle wkładamy do zimnego pieca. Nastawiamy temp. 160 stop C i pieczemy ok. 40-50 min.
    Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone.
  • upieczone strucle z makiem 16. Wyjmujemy blachę z pieca. Delikatnie ściągamy pergamin. Studzimy strucle, dopiero zimne przekładamy na deseczkę.
  • wykonanie lukru 17. Wykonaniu lukru:
    Do miseczki z cukrem pudrem wlewamy gorącą wodę. Mieszamy do zgęstnienia. Wlewamy sok z cytryny. Mieszamy.
  • lukrowanie strucli 18. Lukrujemy zimne strucle makowe.
  • udekorowane strucle 19. Wierzch strucli obsypujemy kolorowymi cukrowymi ozdobami lub płatkami migdałów. Pozostawiamy do zastygnięcia lukru.
    Ja dałam lukru mało, aby ciasto nie było za słodkie.
  • świąteczna strucla drożdżowa z makiem 20. Strucle kroimy na plastry, układamy na ozdobnym talerzu. Serwujemy do kawki, herbaty na uroczysty, świąteczny stół.
  • świąteczna strucla drożdżowa z makiem 21. Smacznego:)

Porady

Proporcje na 2 duże strucle. Podany czas jest bez wyrastania ciasta. Wszystkie składniki na ciasto powinny być ogrzane. Sypkie- przesiewamy. Masło topimy, studzimy. Aby ciasto drożdżowe było pulchne musimy wbić w nie dużo powietrza. Najlepiej dłonią zaciśniętą w pięść. Smak masy makowej zależy od świeżości maku. Próbujmy, aby nie przesłodzić, stopniowo wlewajmy miód. Rodzynki, zamiast w gorącej wodzie możemy wymoczyć w alkoholu, np rumie. Strucla jest smaczna, pulchna, długo świeża.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować