ŚWIĄTECZNA PIECZEŃ W POMARAŃCZOWEJ GALARETCE

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pieczony kawałek mięsa w pomarańczach to dobry pomysł na święta, zwłaszcza jeżeli mamy ochotę na coś innego niż tradycyjna pieczeń. Przygotowałam ją w glazurze pomarańczowej dzięki czemu nie wysycha po dłuższym przechowywaniu w lodówce. Idealna do dań obiadowych lub na kanapki. Polecam :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI :
    1 kg mięsa łopatki lub szynki ( wysoka część )
    3 ząbki czosnku
    sól
    ostra papryka w proszku do smaku
    1 łyżeczka kolendry utartej w moździerzu
    2-3 pomarańcze
    1 łyżka żelatyny
    MARYNATA :
    3 litry wody, nie musi być gotowana
    3 duże łyżki soli
    2 liście laurowe
    3 kulki ziela angielskiego
    5 ziarnek pieprzu
    4 ząbki czosnku, obrane i pokrojone na kawałki
    1 łyżka majeranku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Świąteczna pieczeń w pomarańczowej galaretce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0c0wmix 1. Mięso oczyszczamy z ewentualnych błon lub tłuszczu, płuczemy. Składniki marynaty mieszamy w dużym garnku, umieszczamy mięso w marynacie, musi być całkowicie zakryte płynem, przykrywami i odkładamy na 3-4 dni do lodówki.
    Mięso wyciągamy z marynaty, odkładamy na durszlak do całkowitego odsączenia. Następnie nacieramy czosnkiem, solą, papryka i kolendrą. Mięso przekładamy do rękawa do pieczenia, zawiązujemy boki i robimy igłą dziurki w woreczku aby para mogła swobodnie uciekać.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez 2 godziny. Po upieczeniu i ostudzeniu pieczeni przecinamy rękaw a powstały sos przelewamy do garnka, jest jego około 1 szklanka. Do sosu dodajemy sok z jednej pomarańczy oraz 3 plastry pomarańczy ze skórką. Gotujemy około 20 minut, przecedzamy przez sitko aby wywar był gładki. Dodajemy do gorącego wywaru żelatynę i mieszamy aż się rozpuści, studzimy.
  • image-29uabyh 2. Pieczeń przekładamy do woreczka, wlewamy tam tężejącą już galaretkę, woreczek ciasno zakręcamy i odkładamy do lodówki. Galaretka powinna otoczyć całą pieczeń.
    Szynkę wykładamy na talerz, ozdabiamy plastrami pomarańczy ( w plastry możemy powbijać wykałaczki aby nie spadały pomarańcze ), rodzynkami lub żurawiną. Kroimy w plastry. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować