Świąteczna pavlova - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.beza:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wsypać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać łyżką.
Na dużej blasze do pieczenia (wyłożonej papierem do pieczenia) odrysować od dużego talerza okrąg o średnicy 23 cm, a w środku mały okrąg od kubka. W wyznaczone linie wyłożyć bezową masę, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 5 minut. Po tym czasie przykręcić temperaturę do 150C, piec jeszcze 55 minut. Studzić w zamkniętym piekarniku, najlepiej przez noc.
2.bita śmietana:
Do miski wlać kremówkę, wsypać cukier, ubić na sztywno. wyłożyć na wierzch bezy.
3.sos żurawinowy:
Do rondelka wsypać świeżą żurawinę, wlać 3 łyżki wody, dusić pod przykryciem przez ok. 10 minut. Dodać cukier, wymieszać. Ostudzić. Porcjami wyłożyć na bitą śmietanę. Przybrać gałązkami rozmarynu.
Komentarze