Świąteczny tort z indyka z makaronem, papryką i pomidorkami koktajlowymi

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min
  • Dla 8 osób

Taki tort efektownie prezentuje się na stole i z powodzeniem może zostać podany na Boże Narodzenie (jak też Sylwestra, imieniny, urodziny, kolacja z przyjaciółmi). Pyszny w smaku i rewelacyjny (moim skromnym zdaniem;)) w wyglądzie :) choć tak naprawdę mimo nazwy jest po prostu zapiekanką :)

  • 45 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 70 dag piersi z indyka
    250 g makaronu typu łazanki
    1 duża papryka
    2 duże cebule
    3-4 ząbki czosnku
    10-12 żółtych pomidorków koktajlowych cherry
    300 g jogurtu naturalnego typu greckiego
    2 jajka
    20 dag sera żółtego
    masło do wysmarowania formy

    Przyprawy do fileta:
    ½ łyżeczki soli
    ½ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
    ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
    szczypta papryki ostrej mielonej
    1 czubata łyżeczka papryki słodkiej mielonej

    Przyprawy do jajek z jogurtem i serem:
    1 łyżka papryki słodkiej mielonej
    1 płaska łyżeczka papryki ostrej mielonej
    ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
    ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
    szczypta pieprzu czarnego mielonego
    2 łyżki majeranku
    1 płaska łyżeczki czosnek granulowanego
    ½ łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Świąteczny tort z indyka z makaronem, papryką i pomidorkami koktajlowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0d823t9 1. Makaron łazanki gotujemy al dente w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Ugotowany przelewamy na rondelku zimną wodą i częścią (około 2/3) wylepiamy spód i boki tortownicy (śr. 24-26cm). Tortownicę uprzednio dokładnie smarujemy masłem.
  • image-26fu2b9 2. Pierś z indyka kroimy w kostkę, obsmażamy na patelni z łyżką oleju wraz z przyprawami. Kawałki indyka przekładamy do formy wyłożonej makaronem.
    Na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu z przyprawami rumienimy posiekaną cebulkę i drobno pokrojony czosnek. Posypujemy kawałki indyka.
  • image-24y04d6 3. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobne paseczki. Wsypujemy do tortownicy. Na papryce układamy połówki żółtych pomidorków koktajlowych. Posypujemy delikatnie 1/3 startego na drobnych oczkach sera żółtego (aby się lepiej torcik związał w środku). Następnie rozkładamy pozostały makaron.
  • image-1n9rv1l 4. Jajka roztrzepujemy, łączymy z przyprawami, jogurtem greckim i pozostałym startym serem. Polewamy torcik i zapiekamy około 30-35 minut w 180 stopniach do wyraźnego zrumienienia wierzchu.

Porady

Można odłożyć kilka kawałków piersi indyka i papryki oraz pomidorka do dekoracji. Pierś z indyka można zastąpić, np. piersią z kurczaka. Zamiast suszonego majeranku możemy użyć świeżego. Jest też świetną i aromatyczną dekoracją.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Mięso Papryka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować