Świąteczny sernik z polewą piernikową ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno , utrwalając dwiema łyżkami cukru.
Żółtka ubić na puch z pozostałym cukrem. Dodawać stopniowo ser i w dalszym ciągu miksować. Następnie dodać roztopione masło i mąkę ziemniaczaną. Dobrze zmiksować . Delikatnie połączyć z pianą z białek , używając szpatułki .
Masę wyłożyć do tortownicy wysmarowanej masłem.
Pieczenie - 170 stopni - 90 min.
Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
2.Do rondelka włożyć cukierki , czekoladę i śmietanę i podgrzewać na małym ogniu. Mieszać , aż wszystkie składniki się połączą .
Na wystudzony sernik wylać polewę. Udekorować wg uznania.
Smacznego.
Komentarze