Świąteczny sernik

4.51 (192 ocen)

Piernikowy spód, suszone śliwki, pomarańczowy aromat sernika sprawia, że czuje się świąteczny nastrój!Jako, że sernik to u mnie obowiązkowe ciasto na Bożonarodzeniowym stole staram się by co roku przybierał inny wygląd, smak. W tym roku towarzyszyły mu śliwki i kajmak!

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 24 cm
    Piernikowy spód:
    • 15 dag mąki,
    • 5 dag cukru pudru,
    • 8 dag margaryny,
    • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • ¼ łyżeczki sody
    • 2 żółtka,
    • 1 łyżka kakao,
    • 1,5 łyżki przyprawy do piernika
    Ser:
    • 1 kg sera (3 razy mielonego)
    • 3/4 kostki masła,
    • 25 dag cukru pudru,
    • 6 dużych jajek,
    • olejek pomarańczowy,
    • 1 budyń waniliowy,
    • 1 łyżka mąki krupczatki,
    • 1 szczypta proszku do pieczenia
    Wykończenie:
    • 3-4 łyżki masy kajmakowej,
    • ok 200 -250 gram suszonej śliwki kalifornijskiej,
    • 1 czekolada mleczna,
    • 1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

4.51 (192 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Kajmak

Świąteczny sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki ciasta 1. SPÓD:
    Na stolnicę przesiewamy mąkę. Robimy kopczyk. Dodajemy pozostałe składniki ciasta. Najpierw siekamy całość, a następnie w rękach zagniatamy ciasto.
  • Wyłożone ciasto 2. Gotowe wykładamy na dno przygotowanej tortownicy.
  • dodanie białek 3. SER:
    Białka oddzielamy od żółtek.
    W malakserze ucieramy masło z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka. Miksujemy. Następnie dodajemy ser. Całość miksujemy, by masa była puszysta i jednolita. Pod koniec ucierania dodajemy mąkę połączoną z budyniem oraz olejek pomarańczowy..
    W oddzielnej misce ubijamy pianę z białek. Tak przygotowaną łączymy z przygotowaną masą serową.
  • przed pieczeniem 4. Gotowy ser wylewamy to piernikowe ciasto. Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 1 godzinę w 180°C.
    Upieczony sernik studzimy.
  • nałożenie kajmaku 5. WYKOŃCZENIE:
    Na upieczony sernik wykładamy masę kajmakową. Przed jej nałożeniem możemy delikatnie ściągnąć przyrumieniony wierzch ciasta.
  • nałożenie sliwek 6. Śliwki kroimy na mniejsze części i wykładamy na kajmak.
    Czekoladę łamiemy na mniejsze części i rozpuszczamy z dodatkiem mleka. Rozpuszczoną czekoladą dekorujemy wierzch sernika, wykładając ją na śliwki. Całość odstawiamy do zastygnięcia czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Przyprawa do piernika Ser biały Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować