Świąteczny schab z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso przepłukujemy i dokładnie osuszamy. Następnie nacinamy go wzdłuż w pięciu miejscach. Każdy „rowek” powinien mieć około 2-2,5 cm głębokości. Tak przygotowane mięso oprószamy dokładnie solą i pieprzem.
2.W przygotowane nacięcia układamy bakalie. Ja zrobiłam 2 rzędy śliwkowe, 2 morelowe i jeden figowy.
3.Po nałożeniu owoców mięso dokładnie obwiązujemy sznurkiem, dość gęsto, by owoce w trakcie pieczenia nie wysunęły się na wierzch.
4.Przewiązane sznurkiem schab układamy w naczyniu żaroodpornym. Miód łączymy z olejem. Otrzymaną mieszaniną smarujemy dokładnie mięso. Schab podlewamy winem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Całość pieczemy około 80 minut w 190°C.
Komentarze