Tradycyjny wigilijny napój. Niesamowicie pachnący, doskonale gasi pragnienie i pomaga w trawieniu.
Składniki:
mieszanka suszu około :
300 g suszonych śliwek
200 g suszonych gruszek
200 g suszonych jabłek
200 g suszonych moreli
kilka goździków
pół łyżeczki cynamonu
garść rodzynek
1 pomarańcza lub kilka mandarynek
pół cytryny
opcjonalnie 1-2 świeże jabłka
miód/cukier do smaku
ok 3-4 litry wody
Świąteczny kompot z suszu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suszone owoce umyć w letniej wodzie. Zalać ciepłą wodą i odstawić na noc. Na następny dzień odcedzić. Owoce zalać ok 3 -4 litrami wody. Gotować około pół godziny. Podczas gotowania dodać miód/cukier, rodzynki, goździki i cynamon. Na koniec dodać pokrojone w plastry cytrynę i pomarańczę. Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia. Podawać schłodzony.
Komentarze