Keks świąteczny przygotowuję co roku według mojego przepisu. To obowiązkowa pozycja na naszym świątecznym stole, piekę je od lat według tej receptury. Tak ugoszczony Mikołaj na pewno do nas wróci.
Świąteczny keks bakaliowy mój wigilijny przepis - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rodzynki, żurawiny i pokrojone w kostkę śliwki zalewamy bardzo ciepłym sokiem z olejkiem. Odstawiamy.
2.Nagrzewamy piekarnik do 165 stopni, bez termoobiegu
Masło i margarynę ubijamy aż zmięknie, po czym dodajemy cukier, proszek, miód, sól i aromat, Miksujemy ok 5-8 minut.
Do masy wbijamy po 1 jajku każdorazowo miksując, po kilka minut, do połączenia się składników. gotowe ciasto
Dodajemy przesianą mąkę, stopniowo po szklance, miksując. Wraz z mąką dodajemy mleko. Stopniowo miksując ok 5 minut.
3.Ciasto łączymy z bakaliami i orzechami.
4.Wlewamy do form do 3/4 wysokości i pieczemy 50- 60 minut. Ja piekłam 55 minut.
5.Chwilę studzimy przy otwartych drzwiczkach ok 10 minut po czym wyciągamy z pieca i studzimy na kratce.
Ciepłe ciasto smarujemy syropem, czynność powtarzamy co kilka godzin, aż do wykończenia syropu.
Komentarze