Świąteczny KEKS bakaliowy mój wigilijny przepis

4.5 (151 ocen)

  • Średni

Keks świąteczny przygotowuję co roku według mojego przepisu. To obowiązkowa pozycja na naszym świątecznym stole, piekę je od lat według tej receptury. Tak ugoszczony Mikołaj na pewno do nas wróci.

  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka tortowa: 3.75 szklanki
    - masło: 125 gramów
    - margaryna: 100 gramów
    - cukier: 1 szklanka
    - cukier z wanilią (2 opakowania): 32 gramy
    - miód jasny (wielokwiatowy lub akacjowy): 4 łyżki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - jaja duże: 5 sztuk
    - mleko: 1 szklanka
    - orzechy włoskie: 1 szklanka
    - olejek cytrynowy lub skórka z cytryny: 1 łyżeczka
    - gałka muszkatołowa: 0.5 łyżeczki
    BAKALIE:
    - rodzynki drobne: 2 szklanki
    - suszone żurawiny: 1 szklanka
    - suszone śliwki: 1 szklanka
    - mieszanka kandyzowanych owoców (agrest, wiśnie, dynia, skórki,): 2.75 szklanki
    - sok jabłkowy: 0.75 szklanki
    - olejek rumowy: 1 łyżeczka
    SYROP:
    - przegotowana woda: 0.33 szklanki
    - jasny miód: 3 łyżki
    - olejek cytrynowy: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery

Świąteczny keks bakaliowy mój wigilijny przepis - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bakalie do keksu 1. Rodzynki, żurawiny i pokrojone w kostkę śliwki zalewamy bardzo ciepłym sokiem z olejkiem. Odstawiamy.
  • ciasto na keks 2. Nagrzewamy piekarnik do 165 stopni, bez termoobiegu
    Masło i margarynę ubijamy aż zmięknie, po czym dodajemy cukier, proszek, miód, sól i aromat, Miksujemy ok 5-8 minut.
    Do masy wbijamy po 1 jajku każdorazowo miksując, po kilka minut, do połączenia się składników. gotowe ciasto
    Dodajemy przesianą mąkę, stopniowo po szklance, miksując. Wraz z mąką dodajemy mleko. Stopniowo miksując ok 5 minut.
  • ciasto z bakaliami, keks 3. Ciasto łączymy z bakaliami i orzechami.
  • keks przed pieczeniem 4. Wlewamy do form do 3/4 wysokości i pieczemy 50- 60 minut. Ja piekłam 55 minut.
  • gotowe keksy 5. Chwilę studzimy przy otwartych drzwiczkach ok 10 minut po czym wyciągamy z pieca i studzimy na kratce.
    Ciepłe ciasto smarujemy syropem, czynność powtarzamy co kilka godzin, aż do wykończenia syropu.
  • Świąteczny KEKS bakaliowy mój wigilijny przepis ze zdjęciami 6. Dekorujemy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone śliwki Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować