Świąteczny karp zapiekany z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Najsmaczniejsza wersja karpia jaką jadłam. Łatwość wykonania zachęca do spróbowania.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 płaty karpia ( u mnie ok. 1 200 kg)
    50 dag pieczarek
    1/4 kostki masła
    mąka do panierowania
    tłuszcz do smażenia
    tłuszcz do wysmarowania naczynia
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Świąteczny karp zapiekany z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płaty karpia lekko solimy z każdej strony. Obtaczamy w mące i smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Pieczarki odparowujemy z nadmiaru wody. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy tłuszczem. Wykładamy karpia. Na wierzch kładziemy pieczarki. Posypujemy wiórkami masła (najlepiej zmrożonego). Zapiekamy w 180 stopniach C przez ok. 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karp

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować