Najsmaczniejsza wersja karpia jaką jadłam. Łatwość wykonania zachęca do spróbowania.
60 min
Składniki:
2 płaty karpia ( u mnie ok. 1 200 kg)
50 dag pieczarek
1/4 kostki masła
mąka do panierowania
tłuszcz do smażenia
tłuszcz do wysmarowania naczynia
sól, pieprz
Świąteczny karp zapiekany z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Płaty karpia lekko solimy z każdej strony. Obtaczamy w mące i smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Pieczarki odparowujemy z nadmiaru wody. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy tłuszczem. Wykładamy karpia. Na wierzch kładziemy pieczarki. Posypujemy wiórkami masła (najlepiej zmrożonego). Zapiekamy w 180 stopniach C przez ok. 30 minut.
Komentarze