Świąteczny jabłkowy makowiec z galaretką mojej mamy

0 (0 ocen)

Ciasto jest u nas na świątecznym stole odkąd pamiętam, albo na Boże Narodzenia albo na Wielkanoc, nie wiem dlaczego mak przypisuje się tylko święto Bożego Narodzenia... W tym makowcu nie ma mąki, a wilgotność zawdzięcza soczystym jabłkom. Dla mnie tak smakuje tradycja i świąteczny stół mojej mamy:)

Składniki:

  • Na prostokątną blachę:
    6 dużych jaj
    25 dag maku 2 razy zmielonego
    30 dag cukru
    6 łyżek grysiku
    3/4 kostki margaryny
    40 dag, obranych tartych na dużych oczkach jabłek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    kilka kropli olejku arakowego lub migdałowego
    można dodać garść bakalii np orzechów czy rodzynek

    Na wierzch: puszka brzoskwiń, 2 galaretki brzoskwiniowe lub truskawkowe też będą ładnie wyglądać.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Świąteczny jabłkowy makowiec z galaretką mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po 1 żółtko, a później po łyżce mak.
    Następnie dodać grysik, jabłka partiami i ew. bakalie. Na koniec dodać pianę z białek.
    Wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia i piec ok 160 st. ok godziny. Gdy ostygnie ułożyć na nim owoce i zalać galaretkami zrobionymi jak na opakowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować