Świąteczny indyk bombkowy.

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Przepis na ciekawe danie z indykiem. Połączenie fileta panierowanego w orzechach ze słodką żurawiną w uroczym towarzystwie buraczkowych bombek. Samo mięso kształtem przypomina choinkę, dlatego świetnie sprawdzi się również w okresie bożonarodzeniowym.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe zestawu:
    Pierś indyka ok. 300 g
    Szklanka orzechów włoskich
    Dwa nieduże buraki

    Składnik dodatkowy:
    Żurawina do mięs (w słoiczku, np. Łowicz, lub domowej produkcji ) po łyżce na porcję, tutaj 2 duże łyżki

    Składniki robocze:
    2 łyżki bułki tartej
    łyżka masła
    2 łyżki oleju
    jajko
    sól, pieprz
    łyżka octu balsamicznego
    przyprawa do drobiu ( może być gotowa mieszanka albo wg własnych upodobań )

    Do dekoracji:
    kilka orzechów odłożonych z podstawowych składników
    kilka kropli octu balsamicznego- podgrzałam aż zgęstnieje
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Świąteczny indyk bombkowy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki dobrze umyć i szczelnie owinąć folią. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Piec buraczki ok. godzinę. Następnie dobrze wystudzić.
  • Orzechy najlepiej jest zmielić. 2. Mięso podzielić na cieńsze filety. Lekko rozbić. Natrzeć przyprawą.
    Orzechy bardzo drobno posiekać a najlepiej zmielić. Wymieszać je z bułką tartą. Jajko roztrzepać. Na patelni rozgrzać masło i olej.
  • Do każdej kieszonki nalezy włożyć łyżkę żurawiny. 3. W filetach długim ostrym nożem zrobić kieszonki (u podstawy trójkąta). Do każdej włożyć łyżkę żurawiny. Zamoczyć w jajku, a następnie obtoczyć w mieszance bułki i orzechów. Smażyć na złoty kolor z obu stron.
  • 4. W międzyczasie przygotować buraczki. Obrać je ze skóry i pokroić w bardzo cieniutkie plasterki. Kilka odłożyć do dekoracji, resztę rozłożyć na talerzach i skropić octem balsamicznym. Posypać pieprzem i solą.
  • Gotowe danie. 5. Na buraczkach położyć mięso. Z odłożonych plasterków wyciąć kieliszkiem bombki. Ułożyć je na talerzu, przybrać natką pietruszki. Dodatkowo można udekorować orzechami i octem balsamicznym.

Porady

Buraczki można upiec dzień wcześniej- pozwoli nam to zaoszczędzić mnóstwo czasu. Podane składniki to dwie solidne porcje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Żurawina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować