Aromatyczny i po prostu przepyszny barszcz czerwony na domowym zakwasie. To smak nie do podrobienia
Składniki:
Wywar na barszcz:
5 dużych buraków
pół łyżeczki soli
2 ząbki czosnki
pół dużej cebuli
liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
3-4 łyżki soku z aronii ( lub 3 łyżki octu/ lub garść mrożonych porzeczek)
2-3 kostki rosołowe ( lub bulion ok 1 l)
2 łyżeczki cukru
do smaku sól. pieprz maggi, majeranek, oregano
2 ząbki czosnku
ok 1 l ( do smaku) zakwasu na barszcz : http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/domowy-zakwas-na-barszcz
Świąteczny barszcz czerwony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wywar:
Buraki obrać, umyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Zalać wodą tak, aby tylko zakrywała buraki. Dodać sól, liść laurowy, ziele, sok/ocet. Całość zagotować, następnie zmniejszyć ogień do minimum i parzyć ok 30 minut. Odstawić na noc.
2.Na drugi dzień zagotować 1 litr wody z 2-3 kostkami rosołowymi. Po zagotowaniu dodajemy do buliony odcedzony barszcz ( z wcześniejszego dnia) oraz zakwaszony barszcz. Zagrzać , ale nie gotować! Dodać cukier, czosnek przeciśnięty przez praskę. oprawić do smaku.
Podawać z uszkami lub do krokietów, kapuśniaczków. Smacznego:)
Komentarze