Taki prawdziwy miodownik,słodziutki,klejący,ciężki,jednym słowem-cudowny:). Przepis pochodzi z książki pani Beaty Zatorskiej, tylko troszeczkę go zmodyfikowałam. Polecam :)
Składniki:
750 g cukru
2 łyżki stołowe wody
250 g niesolonego masła
200 g miodu ( w przepisie jest 500 g )
3 łyżki sproszkowanego imbiru
3 łyżki cynamonu
3 łyżki zmielonych goździków (ja nie dodawałam )
120 ml pełnego mleka
3 łyżki stołowe sody oczyszczonej (płaskie)
3 jajka
1 kilogram mąki
400 g powideł śliwkowych
500 g rozpuszczonej czekolady
50 g masła
Świąteczny miodownik z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przepis jest na trzy miodowniki średniej wysokości.
Wykonanie miodownika zaczynamy od zrobienia karmelu.Na patelnię wsypujemy 3 łyżki cukru z dwiema łyżkami wody i podgrzewamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru,rozpuszczony cukier mieszamy do momentu powstania ciemnego karmelu,a następnie dorzucamy pokrojone na male kawałki masło,roztapiamy je w karmelu,dosypujemy resztę cukru,miód oraz przyprawy korzenne.Wszystko delikatnie mieszamy w celu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Teraz mieszamy ze sobą mleko i jajka,mąkę przesiewamy i mieszamy z sodą.Do garnka z masą miodowo-cukrową dosypujemy stopniowo mąkę i dolewamy mleko.Trzeba to zrobić gdy masa będzie gorąca (!).Mieszamy do momentu aż ciasto zrobi się jednolite.Piekarnik rozgrzewamy do 180 C.Keksówki smarujemy masłem,posypujemy kaszą manną.Ciasto przekładamy mniej więcej do połowy wysokości keksówek.Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok.50-60 minut.
Upieczone ciasto studzimy,owijamy w folię i wstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia ciasto kroimy poziomo na ok. 1 cm placki.Ciasto będzie jeszcze dość twarde i doskonale do krojenia.
2.Placki smarujemy powidłami (środkowe z dwóch stron) i składamy ponownie.Można jeszcze posmarować powidłami górę i boki,ja tego jednak nie robiłam.Miodowniki smarujemy polewą czekoladową.
Polewę przygotowujemy poprzez roztopienie czekolady i masła.Ja zrobiłam swoją ulubioną(taką jak do piernika z powidłami śliwkowymi),tyle,że z podwójnej porcji.
3.Takie miodowniki można przechowywać w lodówce dość długo,im dłużej stoją tym lepiej smakują.Można też przełożyć powidłami tylko jeden a pozostałe owinąć folią i przechowywać w takim "surowym stanie " w lodówce. Takie ciacho,w razie niespodziewanych gości... to by było to!
Komentarze