świąteczny makowiec

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Jestem polonistką i cenię sobie poezję, a ten makowiec to poezja smaku.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - Duża puszka maku z bakaliami (90 dag) lub sparzony i przemielony mak z wybranymi przez nas bakaliami
    - 30 dag mąki pszennej typu 450
    - 20 g świeżych drożdży
    - pół szklanki ciepłego mleka
    - 2 żółtka
    - duża łyżka masła lub margaryny
    - czubata łyżka cukru kryształu
    - cukier waniliowy
    - szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Świąteczny makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zamiast masy makowej - serowa z bakaliami 1. 1. Drożdże kruszymy i ucieramy z cukrem aż się rozpuszczą. Dodajemy cukier wanilinowy i ucieramy, aż się składniki połączą. Ciepłe mleko dodajemy do drożdży i mieszamy.
    2. Do dużej miski przesiewamy mąkę, wlewamy masę drożdżową i wyrabiamy. Przykryte odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie dodajemy do masy żółtka (białka zostawiamy do posmarowania ciasta), rozpuszczoną margarynę i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę.
    Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na cienki prostokątny placek i na jego całości rozsmarowujemy masę makową z bakaliami. Przecinamy ciasto na pół, tak aby wyszły nam dwa mniejsze makowce, wtedy łatwiej jest zwijać. Zaczynamy zawijanie od dłuższego boku, zwijamy jak roladę. Gdy skończymy zawijać lekko oprószamy wierzch makowca mąką i przecinamy wzdłuż dłuższego boku na 3 części, tworząc 3 pasma warkocza, po czym zaplatamy warkocz. Mak będzie uciekał na wierzch ciasta, co po upieczeniu da wspaniały, głęboki smak. Podobnie robimy z drugim makowcem. Przekładamy je do blaszek, najlepiej do keksówek, smarujemy delikatnie białkiem, czekamy jeszcze 15-20 minut. Gdy widzimy, że ciasto 'urosło' wstawiamy je do wcześniej nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 -35 minut z termoobiegiem.

Porady

Do drugiego makowca zamiast masy makowej możemy użyć waniliowej masy serowej (wówczas wystarczy nam 45 dag maku na jedną część). Wystarczy zmielony ser połączyć z 2 żółtkami, cukrem wanilinowym i ok. 50 g cukru kryształu, dodać do smaku wyparzoną wcześniej i startą skórkę z pomarańczy i wsypać namoczone wcześniej rodzynki. Po upieczeniu ciasto możemy polać lukrem z dodatkiem soku z cytryny bądź pomarańczy i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować