Swojski żółty ser

5 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Taki ser jest pyszny. Idealny na kanapki.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 kg bialego sera swojskiego
    3 litry mleka
    250 gram masła
    5 żółtek
    sól do smaku
    kminek do smaku
Wystaw ocenę:

5 (147 ocen)

Zobacz również:

Babki Przystawki

Swojski żółty ser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Swojski żółty ser 1. Na gotujące się mleko wsypać rozkruszony ser, gotować, ciągle mieszając, gdy z mleka zrobi się prawie serwatka przecedzić przez gazę na sitku. W tym samym rondlu roztopić masło, dać ser i rozbite żółtka, dobrze wymieszać, dać soli i kminku do smaku i smażyć przez chwilę ciągle mieszając. Gdy usmażone to ja daję do butelek po wodzie, odcinam górę i napełniam serem butelki, jak wystygnie daję do lodówki.
  • Swojski żółty ser 2. Taki ser można również dać do ładnej formy zależy jaki chcemy kształt.
  • Swojski żółty ser 3. Taki ser możemy postawić do wielkanocnego śniadania, bo pięknie się prezentuje na stole.

Porady

Jeżeli ktoś nie lubi kminku to można zrobić bez kminku. Na sam koniec smażenia można dodać pół łyżeczki sody i dobrze wymieszać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kminek Sery Ser żółty Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować