Swojska kiełbasa boczkowa

4.94 (148 ocen)

Smaczna, własnoręcznie zrobiona wędlinka, to radość i satysfakcja. Inspirowałam się przepisem p. Danusi - W kuchni Danusi

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej
    600 g surowego boczku
    1 1/2 łyżeczki soli peklowej
    2 łyżeczki soli zwykłej
    1 łyżeczka pieprzu białego
    1/2 łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego
    1 łyżeczka utłuczonej kolendry
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka miodu
    3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
    4 łyżeczki żelatyny
    3/4 szkl wody nie gazowanej

    ok. 90 cm osłonki barierowej termokurczliwej 10 cm. szerokości
Wystaw ocenę:

4.94 (148 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Wędliny Szynki

Swojska kiełbasa boczkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zmielona szynka, boczek pokrojony 1. Mięso z szynki zemleć na grubej siatce. Boczek pokroić na plasterki.
  • Wymieszane przyprawy 2. Wszystkie pozostałe składniki włożyć do miski i wymieszać.
  • 3. Do marynaty włożyć mięso i dokładnie wymieszać. Trwa to ok. 10 minut.
  • 4. W czasie gdy wyrabiamy mięso,przeciętą na pół osłonkę namoczyć w wodzie.
  • 5. Wymasowane mięso włożyć do dwóch osłonek. Uważać żeby nie było powietrza w mięsie, upychać ciasno. Zawiązać ciasno obydwa końce bawełnianą, mocną nitką. Tak przygotowane, odłożyć do lodówki na dobę.
  • 6. Do szerokiego garnka włożyć przygotowane kiełbasy, zalać wodą i nie zagotowując, parzyć w temperaturze 80*C przez 2 godz. 20 min.
    Czas mierzymy od chwili osiągnięcia właściwej temperatury.

Porady

Jeżeli nie posiadamy termometru to obserwujemy wodę. Jak pojawią się pęcherzyki, zmniejszyć płomień gazu do minimum. Przykryć i obserwować żeby woda nie zagotowała się.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Kiełbasa Przyprawy Szynka Wędlina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować