SPRING ROLLS czyli WARZYWNE SAJGONKI Z POMARAŃCZOWO-IMBIROWYM SOSEM

4.49 (197 ocen)

  • 40 min

Spring rolls czyli inaczej sajgonka.Rodzaj krokietu chińskiego.Można potraktować je jako sałatkę owiniętą w papier ryżowy.Nadzienie zależy od Waszych gustów i smaków.Idealne dla wegetarian. Ja do nich nie należę więc dodałam pierś z kurczaka.Można ją oczywiście pominąć.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na farsz:

    pierś z kurczaka ( w wersji dla mięsożerców)
    8-10 szt. arkuszy papieru ryżowego / zależy od ilości nakładanego farszu
    1 szt. marchewki
    1-2 szt. małych świeżych ogórków
    pół średniej cukinii
    pół świeżej papryki (dowolny kolor)
    6-8 szt. pomidorów koktajlowych
    dymka ( cienkie białe i zielone części)
    miękkie, dojrzałe awokado
    świeże listki mięty
    liście sałaty masłowej
    4 łyżki oleju ( do piersi z kurczaka)
    sól, pieprz

    Sos do kurczaka:

    1-2 ząbki czosnku
    4 łyżki sosu worcester
    2 łyżki sosu sojowego
    sól,pieprz

    Sos do podania:

    sok z 1 szt. pomarańczy
    sok z 1 szt. limonki/cytryny
    kawałek 2-3 cm świeżego imbiru
    ząbek czosnku
    pół świeżej / suszonej papryczki chili
    1 łyżka miodu
    1 łyżka sosu rybnego
    1 łyżka octu ryżowego

Wystaw ocenę:

4.49 (197 ocen)

Zobacz również:

Sajgonki Przystawki

Spring rolls czyli warzywne sajgonki z pomarańczowo-imbirowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sajgonki warzywne składniki 1. Przygotowałam składniki.
  • smażona pierś z kurczaka. 2. Pierś z kurczaka pokroiłam w paseczki i przyprawiłam składnikami sosu.
    Usmażyłam na oleju.
  • sajgonki.warzywa 3. Pokroiłam w cienki paski:
    marchewkę,paprykę,cukinię,ogórka i dymkę.
    Pomidory pokroiłam w małe ćwiartki.
  • smażone warzywa 4. Warzywa można nakładać na płaty ryżowe surowe.
    Ja jednak przez 2-3 minuty podsmażyłam marchewkę z cukinią.
  • awokado 5. Obrałam awokado i pokroiłam w grubsze paski.
    Skropiłam odrobiną cytryny,żeby nie ściemniało.
  • papier ryżowy 6. Liście sałaty i mięty umyłam i osuszyłam.
    Gdy miałam już wszystkie składniki, zabrałam się za nakładanie.
    Arkusz papieru ryżowego włożyłam do letniej wody.
    Można w tym celu użyć po prostu dużego talerza.
    Ułożyłam go na blacie kuchennym.
  • sałata kurczak 7. Nakładałam kolejno:
    liść sałaty ( ja użyłam cały, ale można go porwać na mniejsze kawałki),kurczaka,
  • warzywa papier ryżowy 8. Marchewkę,cukinię,dymkę,paprykę,pomidory.
  • sajgonki awokado 9. Awokado i liście mięty.
  • sajgonki przyprawy 10. Całość przyprawiłam solą i pieprzem.
  • sajgonki zawijanie 11. Zawijałam sajgonki jak krokiety.
  • sajgonki imbir 12. Układałam je na talerzu.
    Przykryłam wilgotną ściereczką i zajęłam się przygotowywaniem sosu.
    Do miski starłam czosnek, imbir i dodałam chili.
  • sajgonki pomarańcza 13. Wlałam świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy.
    Wlałam świeżo wyciśnięty sok z cytryny.
  • sajgonki sos rybny 14. Dodałam miód, ocet ryżowy i sos rybny.
  • sajgonki warzywne sos gotowanie 15. Wszystko przelałam do małego garnuszka i gotowałam 10 minut.
  • sos do sajgonek 16. Do sosu można dodać świeże listki mięty.
  • spring rolls sajgonki warzywne 17. Sosem można polać sajgonkę albo maczać ją w nim.
    Smacznego!

Porady

Składniki można dobierać dowolnie. Idealne są krewetki,kurczak,przeróżne warzywa,makaron ryżowy lub nawet owoce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tajska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować