Spring Rolls

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealna wiosenna przekąska, czyli popularne sajgonki w wersji warzywnej i bez smażenia w głębokim tłuszczu. Możemy do nich wsadzić wszystko na co mamy akurat ochotę. Są lekkie i chrupiące.

  • 60 min

Składniki:

  • 10-15 sztuk płatów papieru ryżowego
    50 g makaronu ryżowego
    3 grzyby Mun
    ¼ kapusty pekińskiej
    ¼ świeżego ogórka
    ½ średniej marchewki
    ½ czerwonej papryki

    Sos do maczania :
    5 łyżek sosu sojowego lub rybnego
    1 łyżka octu ryżowego
    2 łyżki soku z limonki
    1 łyżeczka brązowego cukru
    1/3 papryczki chilli
    1 ząbek czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sajgonki Przystawki

Spring rolls - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowuję sos – papryczkę chili i obrany czosnek bardzo drobno siekam, wrzucam do miseczki, dodaję resztę składników, mieszam i odstawiam do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Grzyby Mun wkładam do garnka, zalewam gorącą wodą, moczę 15 minut, następnie gotuję kolejne 10 minut. Odlewam, pozostawiam do przestygnięcia, kroję na mniejsze kawałki. Kapustę pekińską drobno szatkuję. Ogórek i marchew obieram, kroje w cienkie słupki, tak samo kroję paprykę. Wszystkie warzywa wkładam do jednej miski, dodaję grzyby Mun. Makaron ryżowy przygotowuję według instrukcji z opakowania, odlewam go i również dodaję do warzyw, wszystko dokładnie mieszam. Przygotowuję dużą miskę, wlewam do niej letnią wodę, zanurzam po 1 płacie na kilka sekund (kiedy widzę, że płat zaczyna mięknąć, wyciągam go), wyjmuję przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Pozostawiam na chwilę do przeschnięcia, przekładam na drugi talerz, układam na nim trochę farszu i zawijam jak krokiety. Powtarzam aż skończy się farsz. Sajgonki podaję z wcześniej przygotowanym sosem do maczania.

Porady

Jeśli nie jesteśmy wielbicielami surowych, chrupiących warzyw, można je wcześniej podsmażyć kilka minut na małym ogniu na niewielkiej ilości oleju (oprócz ogórka).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tajska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować