Spanakopita-pikantny placek grecki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę posiekać razem z czosnkiem i podsmażyć na oleju, dodać rozmrożony szpinak i dalej chwilę smażyć.
Ryż ugotować w osolonej wodzie i ostudzić.
Wymieszać ze szpinakiem.
Dodać do ostudzonej masy szpinakowej pokrojony w kostkę ser feta,posiekany koperek,3 jajka, sól, pieprz i wszystko razem wymieszać.
Ciasto francuskie ułożyć na dnie, wyłożyć farsz i zawinąć brzegi ciasta do środka.
Drugie ciasto wyłożyć na wierzchu i podwinąć brzegi pod spód.
Przed pieczeniem pokroić na kawałki.
Piec 50 minut najlepiej z termoobiegiem którego ja nie posiadam i trwało to chwilę dłużej.
Piec w temp 180 stopnia aż ciasto będzie złociste.
Komentarze