Spanakopita to tradycyjny grecki placek z ciasta filo, nadziewany szpinakiem i serem feta. Nie jest może zbyt fotogeniczny, ale tak pyszny, że według mnie można opisać go tylko jednym słowem: "mniam"
50 min
Składniki:
400 g szpinaku w liściach (może być mrożony)
150 g sera feta
4 płaty ciasta filo
2 ząbki czosnku
oliwa
1.Szpinak podsmażyć na oliwie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku pieprzem i odrobiną soli, pamiętając, że feta jest słona. Dodać pokruszony ser, dokładnie wymieszać.
2.Arkusz ciasta filo posmarować cienko oliwą i złożyć na pół (stroną naoliwioną do środka), ponownie posmarować oliwą. Nałożyć 1/4 farszu i zwinąć jak naleśnika. Tak samo postąpić z 3 pozostałymi arkuszami. Zwinięte porcje ciasta ułożyć spiralnie w tortownicy o średnicy 22 cm, tworząc "ślimaka".
3.Całość posmarować cienko oliwą i piec w temp. 200ºC przez ok. 40 minut, do zrumienienia.
Podawać na ciepło lub po wystudzeniu.
Smacznego!
Komentarze