Spaghetti ze szpinakiem i serem feta

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jest to bardzo proste i smaczne danie. Przygotowuje się je bardzo szybko i jest tanie. Czasami nie mamy pomysłu na obiad, więc przepis się sprawdzi. Danie jest również syte.

  • 30 min

Składniki:

  • Sos:
    45 dag mrożonego szpinaku ( rozdrobnionego )
    3 ząbki czosnku
    olej do smażenia
    20 dag sera feta ( użyłam tłustej )
    gorąca woda
    pieprz czarny do smaku
    3 łyżeczki czubrycy zielonej
    1 łyżeczka przyprawy śródziemnomorskiej

    Dodatkowo:
    20 dag makronu spaghetti
    1 łyżka oleju
    sól do gotowania
    5 dag sera feta ( użyłam tłustej )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Spaghetti

Spaghetti ze szpinakiem i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos: Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z wody. Czosnek obieramy i bardzo drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej ( tak około 2 łyżki ), wrzucamy czosnek i przesmażamy cały czas mieszając, uważamy, żeby za mocno go nie przypiec bo będzie gorzki. Następnie wrzucamy szpinak i przesmażamy cały czas mieszając. Następnie podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy przyprawy i ser, dusimy tak długo aż ser się rozpuści ( można go rozetrzeć widelcem, wtedy szybciej się rozpuści ).
  • 2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z olejem do miękkości i odcedzamy.
  • 3. Na talerze nakładamy porcje makaronu, sosu i pokrojonej w kostkę fety. Podajemy od razu gorące. Smacznego.

Porady

Można również użyć czubrycy zielonej. Przypraw można dać według uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Sery Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować