Spaghetti z sosem serowo-szpinakowym

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

z dodatkiem prażonych orzeszków ziemnych.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - czarne spaghetti: 180 gramów
    - orzeszki ziemne solone: 60 gramów
    - mrożone liście szpinaku (+ 2 łyżki oleju): 150 gramów
    - czosnek: 1 ząbek
    - śmietana słodka 18%: 150 mililitrów
    - ser Lazur Błękitny: 100 gramów
    - sól, pieprz czarny (opcjonalnie, do smaku): 1 szczypta

Spaghetti z sosem serowo-szpinakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spaghetti ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju (ok. 8 minut). Po ugotowaniu odcedzić, krótko przelać zimną wodą.
  • 2. Orzeszki uprażyć na suchej patelni.
  • 3. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, dorzucić szpinak. Gdy zacznie miękknąć, dodać przeciśnięty czosnek, wymieszać. Dodać śmietankę, po chwili pokrojony na niewielkie kawałki lazur. Mieszać aż ser się rozpuści. Sos doprawić solą i pieprzem. Dodać makaron, wymieszać.
  • 4. Porcje spaghetti ułożyć na talerzach. Wierzch posypać uprażonymi orzeszkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy