SPAGHETTI Z SOSEM MIĘSNO- WINNYM

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

BARDZO SMACZNE DANIE

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 gr mięsa mielonego wołowego,
    1 paczka makaronu spaghetti,
    2 cebule,
    sól, pieprz, suszona bazylia,
    sos boloński Łowicz ew. Pudliszki, 1 słoik ok 520 gram
    sos spaghetti Łowicz ew. Pudliszki, 1 słoik ok 520 gram
    starty ser żółty,tyle ile lubimy
    słodka mielona papryka,
    o,5 szklanki wina.

Spaghetti z sosem mięsno- winnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzanym oleju z masłem/w prop. 1:3/ zeszklić posiekane cebule,
    dodać do niej mięso, przesmażyć mieszając i rozdrabniając je, dodać wino i smażyć mieszając aż zbrązowieje mięso.
    Dodać obydwa sosy, przyprawić do smaku i dusić 5 minut, gdy sos jest zbyt gęsty dolać jeszcze troszkę wina i dusić ok. 5 minut aby alkohol odparował.
    Oddzielnie ugotować makaron we wrzątku osolonym z dodatkiem masła, na al./dente. Potem go osączyć, rozłożyć na talerze, polać sosem i obficie posypać startym serem żółtym np. parmezanem. od razu podać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy