Spaghetti z pesto z kalafiora

0 (0 ocen)

Niesamowite pesto z surowego kalafiora, przepyszne, zaskocz nim swoich gości!

Składniki:

  • 1 mały młody kalafior
    0,5 słoiczka suszonych pomidorów
    olej (zalewa) z pomidorów
    40 g migdałów w płatkach
    20 g orzechów laskowych siekanych
    1 ząbek czosnku
    sól morska
    pieprz biały
    0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
    0,5 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
    500 g makaronu spaghetti
    + 4 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pesto Spaghetti

Spaghetti z pesto z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Na suchą patelnię wsypać orzechy i płatki migdałowe, uprażyć na złoty kolor, wystudzić.

    Do rozdrabniacza wrzucić różyczki kalafiora. Zmiksować (na 2-3 razy w zależności od wielkości kalafiora i pojemnika).

    Do rozdrabniacza wrzucić suszone pomidory, migdały i orzechy oraz ząbek czosnku. Wlać troszkę oleju (zalewy z pomidorów) i zmiksować.

    Całość przełożyć do miski, doprawić solą i pieprzem, dodać zioła i przyprawę suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, dodać oleju aby całość nie była zbyt sucha. Wymieszać dokładnie.

    Dodatkową oliwę wlać do garnka, wrzucić pesto, smażyć 2 minuty co chwilę mieszając. Makaron ugotować al dente, odcedzić. Wrzucić do pesto, dodać 3-4 łyżki wody z gotowania, wymieszać. Nałożyć na talerze i posypać pomidorami z czosnkiem i bazylią. Podawać od razu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować