Spaghetti z owocami morza i rukolą

0 (0 ocen)

  • 20 min

Dla wielbicieli makaronów i owoców morza, pycha!

  • 20 min

Składniki:

  • 250 g makaronu spagetti

    500 gr mrożonych owoców morza/ kalmary, omułki, małże/

    1/4 szklanki białego wina

    1 słoik pomidorków koktajlowych marynowanych lub z puszki

    3 ząbki czosnku

    1 mała cebula

    pęczek natki pietruszki
    oliwa
    1 garść rukoli

Spaghetti z owocami morza i rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce morza rozmroź.

    Makaron ugotuj al dente.

    Cebulę pokrój w małą kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, wrzuć zmiażdżone ząbki
    czosnku i cebulę. Zeszklij na małym ogniu. Dodaj pomidory z puszki oraz wino. Duś tak
    długo aż większość sosu wyparuje i zrobi się gęsty. Wtedy dodaj owoce morza i chwilę
    jeszcze poduś, delikatnie mieszając.

    Natkę pietruszki posiekaj nożem i dodaj do sosu. Chwilę potrzymaj na patelni.

    Sos wylej na ugotowany makaron. Podawaj z rukolą.

Komentarze

Podobne przepisy