Spaghetti z kalafiorem, soczewicą i kalarepką

0 (0 ocen)

  • 40 min

Z reguły spaghetti robimy z mięsem mielonym ale ja lubię dania nietypowe więc zrobiłam je zupełnie inaczej.Tak powstało spaghetti z kalafiorem i kalarepką- bardzo smaczne i pełne wartości odżywczych:)

  • 40 min

Składniki:

  • 400 g makaronu spaghetti
    1 szklanka czerwonej soczewicy
    1 kalarepa (ok. 400 g)
    400 g kalafiora
    puszka pomidorów krojonych
    200 g dowolnej wędliny
    pieprz kolorowy świeżo mielony
    przyprawa do dań Kucharek
    przyprawa do spaghetti
    oliwa z oliwek
    6 łyżek słonecznika
    ser żółty do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Spaghetti z kalafiorem, soczewicą i kalarepką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior gotujemy w osolonej wodzie, wyjmujemy łyżką cedzakową na sito, osączamy a w pozostałej po jego gotowaniu wodzie gotujemy makaron spaghetti.
  • 2. Soczewicę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Wędlinę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
  • 3. Kalarepę kroimy w plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie oliwą i układamy kolejno: kalafior, soczewica, wędlina, kalarepa, którą delikatnie potrzepujemy Kucharkiem.
  • 4. Pomidory łączymy z przyprawami i wylewamy na kalarepę. Całość zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.
  • 5. Słonecznik prażymy na delikatnie natłuczonej patelni.
  • 6. Na talerzach rozkładamy spaghetti, wykładamy na niego zapieczony kalafior, posypujemy startym na tarce o grubych oczkach serem żółtym i słonecznikiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować