Spaghetti alla cipolla. Zaskakujące połączenie, ale jakie pyszne. Warto spróbować. Zamiast bucatini można użyć grube spaghetti, parmezan można zastąpić serem pecorino, tymianek bazylią.
30 min
Składniki:
350 g makaronu bucatini ( u nas nr 5 )
2 duże cebule ( lub 4 pory )
posiekany świeży tymianek
mielone chili do smaku
oliwa z oliwek
sól
świeżo mielony pieprz
starty parmezan
Spaghetti z cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę po obraniu pokroiłem w cienkie plasterki. Namoczyłem w zimnej wodzie około godzinę.
Na głębokiej patelni rozgrzałem 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek. Cebulę odcedziłem i przełożyłem na patelnię. Smażyłem na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż zrobiła się miękka i kremowa, nie powinna się jednak zrumienić. Dodałem tymianek i chili, doprawiłem solą.
We wrzącej osolonej wodzie ugotowałem makaron al dente. Odcedziłem, dołożyłem do cebuli. Delikatnie wymieszałem. Posypałem startym serem i świeżo mielonym pieprzem.
Komentarze