Spaghetti z winem i selerem naciowym

4.48 (164 ocen)

Kiedyś myślałam, że spaghetti to tylko pomidorowy sos, doprawiony ziołami i że w takiej formie smakuje najlepiej. Nie! Spaghetti z dodatkiem warzyw bije je na głowę:). Tym razem dodałam dużo selera naciowego a spaghetti podlałam czerwonym winem. Wyszło pysznie!

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego
    1 puszka krojonych pomidorów
    400ml przecieru pomidorowego
    4 łodygi selera naciowego
    3 duże marchewki
    2 średnie cebule
    3 ząbki czosnku
    3-4 łyżeczki suszonego oregano
    2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
    1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina
    8 łyżek mleka
    olej
    sól, pieprz
    ser żółty do posypania (opcjonalnie) liście bazylii do dekoracji (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.48 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Spaghetti z winem i selerem naciowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę ścieramy na tarce (małe oczka), cebulę i seler naciowy kroimy drobno. Smażymy kilka minut na rozgrzanym oleju.


  • 2. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano. Mieszamy.
  • 3. Do całości dodajemy mięso mielone, które mieszamy z warzywami i koncentratem pomidorowym. Przyprawiamy solą i pieprzem. Krótko smażymy, po czym wlewamy wino, które odparowujemy.
  • 4. Dodajemy pomidory i przecier, gotujemy kilka minut.
  • 5. Wyłączamy gaz i zostawiamy na około 5 minut. Po tym czasie dolewamy mleko i mieszamy.
  • 6. Podajemy z makaronem spaghetti (u mnie z pełnoziarnistym). Posypujemy startym żółtym serem i dekorujemy listkami bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować