Spaghetti neapolitańskie

4.5 (158 ocen)

  • 30 min

Sposób powstawania sosu został podpatrzony u prawdziwej Włoskiej Mamy, która przyrządzała go dla swej rodziny

  • 30 min

Składniki:

  • pół paczki makaronu spaghetti
    - 2 kilo soczystych i mięsistych pomidorów
    - 3 duże ząbki czosnku
    - 1 łyżka oliwy z oliwek
    - ulubione zioła ( bazylia, oregano, rozmaryn etc.)
    - sól, pieprz do smaku aczkolwiek przy dużym udziale ziół sól nie jest już taka niezbędna.
    - ser do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Spaghetti neapolitańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory albo sparzamy , obieramy ze skórki i kroimy na kawałeczki albo idziemy na łatwiznę jak ja i przecinamy na pół nieobrane i ścieramy na tarce o dużych oczkach do momentu, kiedy skórka zostanie nam w rękach. Nieważne jednak jak to robimy ważne , że ten pięknie czerwony miąższ , razem z sokiem wlewamy do garnka o grubym dnie, wstawiamy na mały ogień i redukujemy, redukujemy i jeszcze raz redukujemy , co chwilę mieszając do momentu, aż powstanie gęsty sos. Wtedy dodajemy oliwę, sprasowany czosnek oraz zioła i jeszcze przez chwilę gotujemy , po to aby wszystko razem się " przegryzło". Nakładamy na ugotowany wcześniej makaron .

Porady

Mam tylko jedną radę :) trzeba się uzbroić w cierpliwość, gdyż zrobienie sosu wymaga trochę czasu ale naprawdę warto go zrobić choć raz:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować