Spaghetti jajeczno - ryżowe z marchewką i pieczarkami

0 (0 ocen)

Danie zaskakuje formą. Atrakcyjność wizualna potrawy równa się z jej smakowitością. Nawet z niewielu składników można przygotować nietuzinkowy posiłek.

Składniki:

  • Zestaw B

    Na 4 porcje

    Składniki podstawowe z zestawu:
    75 g suchego ryżu
    4 większe marchewki (łącznie 400g)
    250 g oczyszczonych pieczarek

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    6 jajek

    Składniki robocze:
    olej
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    szczypta papryki ostrej mielonej
    kolorowy pieprz świeżo mielony
    sól

    Dekoracja:
    bazylia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Spaghetti jajeczno - ryżowe z marchewką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Spaghetti jajeczno - ryżowe z marchewką i pieczarkami 1. Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu, osączyć i wystudzić. Jajka wbić do naczynia, następnie ubić. Dodać ryż, mąkę, obie papryki w proszku oraz sól do smaku. Całość wymieszać.
  • Spaghetti jajeczno - ryżowe z marchewką i pieczarkami 2. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, wlać 1/4 masy jajeczno - ryżowej.
  • Spaghetti jajeczno - ryżowe z marchewką i pieczarkami 3. Usmażyć omlet - na rumiano z obu stron. Z pozostałej ilości masy usmażyć jeszcze 3 omlety. Wystudzić.
  • Spaghetti jajeczno - ryżowe z marchewką i pieczarkami 4. Następnie każdy pokroić w paski imitujące nitki makaronu spaghetti.
  • Spaghetti jajeczno - ryżowe z marchewką i pieczarkami 5. Marchewki obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Pieczarki pokroić w niewielką kostkę. Oba składniki dusić na 3 łyżkach oleju około 10 min (do miękkości). Doprawić pieprzem i solą.
    Spaghetti podawać z ciepłą potrawką marchewkowo - pieczarkową. Na każdą porcję przeznaczyć 1 omlet i 1/4 ilości potrawki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Duszenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować