Danie zaskakuje formą. Atrakcyjność wizualna potrawy równa się z jej smakowitością. Nawet z niewielu składników można przygotować nietuzinkowy posiłek.
Składniki:
Zestaw B
Na 4 porcje
Składniki podstawowe z zestawu:
75 g suchego ryżu
4 większe marchewki (łącznie 400g)
250 g oczyszczonych pieczarek
Spaghetti jajeczno - ryżowe z marchewką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu, osączyć i wystudzić. Jajka wbić do naczynia, następnie ubić. Dodać ryż, mąkę, obie papryki w proszku oraz sól do smaku. Całość wymieszać.
2.Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, wlać 1/4 masy jajeczno - ryżowej.
3.Usmażyć omlet - na rumiano z obu stron. Z pozostałej ilości masy usmażyć jeszcze 3 omlety. Wystudzić.
4.Następnie każdy pokroić w paski imitujące nitki makaronu spaghetti.
5.Marchewki obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Pieczarki pokroić w niewielką kostkę. Oba składniki dusić na 3 łyżkach oleju około 10 min (do miękkości). Doprawić pieprzem i solą.
Spaghetti podawać z ciepłą potrawką marchewkowo - pieczarkową. Na każdą porcję przeznaczyć 1 omlet i 1/4 ilości potrawki.
Komentarze