Spaghetti bolognese ze świeżymi ziołami

4.5 (165 ocen)

  • 40 min

Udało mi się dziś stworzyć spaghetti idealne :) Gęsty i aromatyczny sos wzbogacony czosnkiem, świeżą bazylią i oregano... To jest to!

  • 40 min

Składniki:

  • -1 kg łopatki wieprzowej bez kości
    -1 l passaty pomidorowej
    -1 papryka czerwona
    -2 duże cebule
    -2 duże ząbki czosnku
    -5 gałązek świeżej bazylii
    -10 gałązek świeżego oregano
    -1 łyżka majeranku
    -1/2 łyżeczki cukru
    -sól i pieprz
    -olej do smażenia

    dodatkowo:
    -1 opakowanie makaronu spaghetti
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Spaghetti bolognese ze świeżymi ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Mięso mielimy. Solidnie doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na 10 minut.
  • 2 2. W tym czasie cebulę i paprykę kroimy w kostkę.
  • 3 3. W garnku rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulkę i paprykę przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy mięso i smażymy około 10 minut, mieszając.
  • 4 4. Wlewamy passatę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i cukier. Zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania i dusimy 10 minut na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia dodajemy posiekaną bazylię i oregano, dokładnie mieszamy. Sosem polewamy ugotowany makaron spaghetti. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować