Spaghetti con le vongole (spaghetti z mulami)

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wykwitne danie z owocami morza pachnące wakacjami

  • 30 min

Składniki:

  • 200 g makaronu spaghetti
    0.5 kg muli w muszlach
    2 łyżki oliwy z oliwek
    150 ml białego wina
    3 ząbki czosnku
    1 ostra papryczka średniej wielkości
    1 pęczek natki pietruszki
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Spaghetti con le vongole (spaghetti z mulami) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mule opłukać pod bieżącą wodą.
    W garnku zagotować wodę na makaron i ugotować go zgodnie z przepisem na opakowaniu.
    Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać czosnek i papryczkę. Smażyć przez 2 minuty. Wrzucić mule i zalać winem.
    Dusić pod przykryciem na dużym ogniu aż muszle się otworzą (ok. 5 minut),
    Wyjąć mule (zachować sos!).
    Odcedzony makaron wrzucić do patelni z sosem po mulach. Doprawić do smaku sobą i obficie posypać natką pietruszki. Dokładnie wymieszać, podawać z ułożonymi na talerzu mulami

Porady

podane skladniki starczają na dwie duże porcje, przy czym ilość muli jest znacznie większa niż ta przedstawiona na zdjęciu ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Makaron Owoce Pietruszka Owoce morza

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować