Spaghetti ze szparagami w sosie serowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Idealna potrawa łącząca kuchnię włoską z sezonowym warzywem

  • 30 min

Składniki:

  • 300g szparagów (u mnie białe)
    300g pieczarek
    makaron (u mnie spaghetti)
    200g topionego serka (u mnie pieczarkowy)
    śmietana 12%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Spaghetti ze szparagami w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy wg instrukcji z opakowania..
  • 2. Pieczarki kroimy w półplasterki, lekko osolone i przyprawione pieprzem podsmażamy na patelni. Szparagi obieramy (swoje od razu pokroiłam na niewielkie kawałki, ale można pozostawić je w całości) i gotujemy ok.7-10min. Odcedzamy
  • 3. Na drugiej patelni podgrzewamy śmietanę (nie gotować ! ) i wrzucamy do niej serki topione pokrojone na niewielkie kawałki (im mniejsze, tym szybciej się rozpuszczą i tym prędzej będziemy mogli rozkoszować się swym posiłkiem).
  • 4. Po rozpuszczeniu sera, na patelnię dodajemy szparagi i pieczarki. Całość mieszamy, tak by smaki nam się połączyły. Jeśli nasze szparagi nie do końca ugotowały się w wodzie, teraz jest czas aby doszły do stanu idealnego do spożycia. Doprawiamy pieprzem, ziołami (u mnie tymianek) i gałką muszkatołową.
  • 5. Makaron polewamy przygotowanym sosem, serwujemy z odrobiną tartej mozzarelli i świeżymi ziołami.

    po więcej zapraszam na http://gotujzkodeksem.wordpress.com/
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować