Spolszczone leczo węgierskie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Na leczo zawsze znajdzie się amator, tym bardziej, iż sezon na paprykę jest już otwarty zazwyczaj robię leczo bardzo zbliżone do węgierskiego oryginalnego przepisu. Nie ma w nim miejsca na cukinię, kabaczki itp.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 - 4 papryki,
    ok. 400 g. dobrej cienkiej kiełbasy,
    jeden duży lub 2 małe pomidory - opcjonalnie pomidory w puszce wtedy dodajemy je razem z zalewą,
    2 cebule,
    ząbek czosnku,
    olej do podsmażenia,
    bulion do podlania ok 300 ml, (może być z kostki - wołowy),
    przyprawy: sól, pieprz, ostra i słodka mielona papryka, liść laurowy, ziele angielskie, (można użyć też gotowej mieszanki do potraw węgierskich lub leczo).

Spolszczone leczo węgierskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę kroimy w półplasterki i podsmażamy pod koniec dodajemy pokrojoną drobno cebulkę. Przekładamy do garnka zawartość patelni a na pozostałym z kiełbasy tłuszczu podsmażamy paprykę, następnie dodajemy do niej obranego ze skórki pomidora, solimy i dusimy aż papryka i pomidor puszczą sok. Następnie przekładamy zawartość patelni do garnka, włączamy grzanie (mały ogień) i jeżeli sosu jest dla nas zbyt mało podlewamy bulionem i dodajemy przyprawy. Dusimy całość ok. 25, min. a tak naprawdę do takiego "stanu" papryki jaki lubimy w potrawach najbardziej. Jeżeli ktoś ma ochotę można dodać przecieru pomidorowego i zagęścić sos mąką.

Porady

Leczo można zamrozić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy