Ciasto śnieżka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Dodać żółtka, ciągle mieszając. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, amoniak i cukier waniliowy. Na końcu dodać pianę z ubitych białek i całość lekko wymieszać. Podzielić ciasto na 3 części: białą - bez dodatków, do części drugiej dodać orzechy mielone, do trzeciej dodać kakao. Piec placki (forma 25/35 cm.) w temp. 180*C przez 30 min.
2.Masa:
Jedno opakowanie śmietany ubić z 1/2 szklanki mleka. Dodać tężejącą galaretkę czerwoną, rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody. Podobnie przygotować drugą "Śnieżkę", dodając żółtą galaretkę.
3.Przełożenie placka:
Białe ciasto - masa czerwona - ciasto orzechowe - masa żółta - ciasto kakaowe.
Komentarze