Śniadaniowe muffinki z jajkiem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Smaczny sposób na podanie jajka na śniadanie

  • 20 min

Składniki:

  • (na 4 muffiny)
    12 kromek pieczywa tostowego
    4 jajka
    4 plastry boczku
    3 łyżki roztopionego masła
    sos na wierzch:
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki
    3/4 szklanki mleka
    1/2 łyżeczki musztardy
    2 łyżki startego sera żółtego lub mozzarelli
    sól i pieprz

Śniadaniowe muffinki z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z pieczywa tostowego odcinamy skórki. Tosty lekko rozwałkowujemy, smarujemy roztopionym masłem i układamy w formie do muffinek (po 2-3 sztuki na 1 koszyczek).
    Do "koszyczka" wkładamy kawałek plasterka boczku,a następnie wbijamy ostrożnie jajko..
    Wierzch polewamy wcześniej przygotowanym sosem i posypujemy odrobiną sera. Zapiekamy w 180 stopniach przez 15-20 minut (w zależności jak bardzo chcemy mieć ścięte jajko)

    przygotowanie sosu:
    Roztapiamy masło,dodajemy mąkę i ucieramy na gładką masę. Zdejmujemy z ognia i powoli, cały czas mieszając dodajemy mleko. Stawiamy ponownie na ogniu, dodajemy musztardę i gotujemy chwilę,aż zacznie gęstnieć, cały czas mieszamy, aby sos się nie przypalił. Doprawiamy solą i pieprzem. (Jeśli powstały grudki można sos przetrzeć przez sitko)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy