śmietanowiec z wiśniami

4.49 (171 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Śmietanowa masa przypomina w smaku sernik. Wiśnie z powodzeniem można zastąpić malinami, jagodami.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • ciasto:
    3 szkl mąki pszennej
    5 żółtek
    1/2 szkl cukru pudru
    kostka margaryny
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru waniliowego

    masa śmietanowa:
    5 białek
    szczypta soli
    1 i 1/4 szkl cukru
    1200 g kwaśnej śmietany 18%
    2 budynie śmietankowe

    owoce:
    ok 400 g wiśni
Wystaw ocenę:

4.49 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery

Śmietanowiec z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto wymieszać w mikserze, lub wyrobić ręcznie do uzyskania jednolitej masy. Ciasto podzielić na 2 części, wstawić do lodówki.
  • 2. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier ciągle ubijając. do piany przesiać proszek budyniowy, wymieszać. Powoli dodawać śmietanę, cały czas delikatnie mieszać.
  • 3. Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę wyłożyć jedną część ciasta, na nie przełożyć masę śmietanową, wiśnie, na koniec pozostałe ciasto. Piec 60 minut w 180 stopniach C.

    Podawać przestudzone, udekorowane cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować