Czasami kiedy nie mam ochoty na klasyczne spaghetti, przyrządzam wersję śmietanową. Przepis otrzymałem od przyjaciela po morderczym treningu na siłowni. Smakuje wyśmienicie.
15 min
Składniki:
• 1 puszka tuńczyka,
• 1 mała śmietana 12%
• 1 Opakowanie makaronu Spaghetii,
• Około 20 oliwek (czarnych lub zielonych),
• 2 ząbki czosnku,
• 1 duża cebula,
• Pól puszki czerwonej fasoli lub kukurydzy,
• 3 – 4 łyżeczki startego żółtego sera,
• Pieprz, sól
• Przyprawy - bazylia, oregano,
Śmietanowe spaghetti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente. W tym czasie kiedy wstawiamy wodę zaczynamy robić sos, gdyż robi się go bardzo szybko i dobrze jest zgrać to razem żeby danie podać ciepłe.
2.Na patelni podsmażamy lekko cebulkę pokrojoną w kostkę tak tylko aby się zeszkliła – fajniejszy smak jest jeśli jest to oliwa z oliwek ale może to być również zwykła oliwa. Następnie dodajemy tuńczyka również lekko całość podsmażamy na średnim ogniu. Następnie wrzucamy na patelnię wyciśnięty czosnek, fasolę, oliwki. Doprawiamy solą, pieprzem i dusimy całość jeszcze ok. 10 min. Następnie zmniejszamy ogień na mały i powolutku wlewamy śmietanę dokładnie wszystko ze sobą mieszając. Doprawiamy przyprawą oregano oraz bazylią i czekamy aż sos zacznie bulgotać.
3.Makaron posypujemy startym żółtym serem, polewamy sosem i możemy przybrać żywymi listkami bazyli.
4.Sos smakuje równie pysznie kiedy zamiast tuńczyka dodamy salami, szynkę lub pierś z kurczaka.
Komentarze