Śmietanowe Spaghetti

0 (0 ocen)

  • 15 min

Czasami kiedy nie mam ochoty na klasyczne spaghetti, przyrządzam wersję śmietanową. Przepis otrzymałem od przyjaciela po morderczym treningu na siłowni. Smakuje wyśmienicie.

  • 15 min

Składniki:

  • • 1 puszka tuńczyka,
    • 1 mała śmietana 12%
    • 1 Opakowanie makaronu Spaghetii,
    • Około 20 oliwek (czarnych lub zielonych),
    • 2 ząbki czosnku,
    • 1 duża cebula,
    • Pól puszki czerwonej fasoli lub kukurydzy,
    • 3 – 4 łyżeczki startego żółtego sera,
    • Pieprz, sól
    • Przyprawy - bazylia, oregano,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Śmietanowe spaghetti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente. W tym czasie kiedy wstawiamy wodę zaczynamy robić sos, gdyż robi się go bardzo szybko i dobrze jest zgrać to razem żeby danie podać ciepłe.
  • 2. Na patelni podsmażamy lekko cebulkę pokrojoną w kostkę tak tylko aby się zeszkliła – fajniejszy smak jest jeśli jest to oliwa z oliwek ale może to być również zwykła oliwa. Następnie dodajemy tuńczyka również lekko całość podsmażamy na średnim ogniu. Następnie wrzucamy na patelnię wyciśnięty czosnek, fasolę, oliwki. Doprawiamy solą, pieprzem i dusimy całość jeszcze ok. 10 min. Następnie zmniejszamy ogień na mały i powolutku wlewamy śmietanę dokładnie wszystko ze sobą mieszając. Doprawiamy przyprawą oregano oraz bazylią i czekamy aż sos zacznie bulgotać.
  • 3. Makaron posypujemy startym żółtym serem, polewamy sosem i możemy przybrać żywymi listkami bazyli.
  • Śmietanowe Spaghetti 4. Sos smakuje równie pysznie kiedy zamiast tuńczyka dodamy salami, szynkę lub pierś z kurczaka.

    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować