Śmietanowa wariacja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozpuścić galaretkę w 1,5 szkl. gorącej wody i odstawić do wystygnięcia. W tym czasie przygotować tortownicę i ułożyć biszkopty (jak na zdjęciu) jeden przy drugim. Biszkopty mogą się przewracać, wtedy trzeba układać je tak, aby lekko pochylały się na ściankę tortownicy. Do tężejącej galaretki dodać jeden serek homogenizowany, energicznie wymieszać i wlać do tortownicy uważając na biszkopty. Wstawić do lodówki
2.Rozpuścić 2 łyżki żelatyny w połowie szkl. wody i odstawić do wystygnięcia. Ubić śmietanę, pod koniec dodać 4 łyżki cukru pudru i nadal ubijać. Na koniec wlać żelatynę, połączyć ze śmietaną i wylać do tortownicy. Wstawić do lodówki.
3.Rozpuścić galaretkę i rozlać na dwie części, jedną z nich wstawić do lodówki a drugą pozostawić w temperaturze pokojowej. Gdy galaretka w lodówce dobrze stężeje pokroić ją nożem bądź przemieszać łyżeczką. Do płynnej galaretki dodać serek, wymieszać a następnie dodać stężałą galaretkę. Połączyć i wylać na warstwę bitej śmietany. Wstawić do lodówki.
4.Bitą śmietanę przygotować tak jak poprzednim razem. Na koniec dodać startą czekoladę i wlać do tortownicy. Wstawić do lodówki.
5.Rozpuścić galaretkę, poczekać aż dobrze stężeje (ponieważ możne wypłynąć między biszkoptami) i wylać na bitą śmietanę. Wstawić do lodówki
Porady
Na wierzch można poukładać ulubione owoce i zalać galaretką.
Komentarze