ŚMIETANOWY TORT PREZYDENTA

4.5 (166 ocen)

  • 2 godz.

Wytworny tort łączący smak czekolady, bakalii, ananasa i puszystej bitej śmietany. Zachwyca smakiem i wyglądem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 4 jajka
    - 2 białka
    - 0,5 szklanki cukru pudru
    - 1 szklanka mąki pszennej
    - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia


    Krem:
    - 1l schłodzonej śmietany kremówki 36%
    - 4 łyżki cukru pudru
    - 4 opakowania usztywniacza do bitej śmietany (np. "Śmietan-fix")
    - tabliczka gorzkiej czekolady
    - puszka ananasów w plastrach
    - 5 dag rodzynek
    - 5 dag orzechów włoskich


    Do dekoracji:
    - gotowa polewa czekoladowa
    - 5 plastrów ananasa
    - 6 całych orzechów włoskich
    - 8 czekoladowych kuleczek z orzechami (np.Ferrero Giotto)
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery

Śmietanowy tort prezydenta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ucieramy żółtka z cukrem. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy je do ciasta i delikatnie łączymy. Całość wylewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Biszkopt pieczemy w temp. 170°C przez ok. 25 min. Gdy ciasto ostygnie należy przekroić je na trzy części. Każdą z nich nasączamy sokiem z ananasa.
  • 2. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i usztywniaczem. Krem dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa i rodzynki, a do drugiej pokruszoną czekoladę i posiekane orzechy.
  • 3. Przekładamy krążki obiema masami, zostawiając cztery łyżki kremu orzechowego do dekoracji.
  • 4. Boki tortu smarujemy kremem. Wierzch dekorujemy gotową polewą. Układamy połówki plasterków ananasa, orzechy oraz czekoladowe kuleczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować