Śmietankowe gofry z owocami tropikalnymi

0 (0 ocen)

Delikatne gofry biszkoptowe podane z bitą śmietaną i owocami tropikalnymi.

Składniki:

  • na gofry:
    10 żółtek
    10 białek
    szklanka cukru
    łyżka śmietany
    40 g budyniu śmietankowego
    10 łyżek mąki pszennej typ 405
    szczypta soli

    obłożenie:
    400 ml słodkiej śmietanki 36%
    cukier puder
    laska wanilii

    1/4 świeżego ananasa
    mango
    2 kiwi
    1/2 granatu

    3 łyżki płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Śmietankowe gofry z owocami tropikalnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie gofrów:
    Białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę. Do ubitych białek wsypujemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Żółtka ucieramy ze śmietaną. Do piany wlewamy ubite żółtka, przesiane mąki oraz budyń. Masę delikatnie mieszamy łyżką. Tak przygotowane ciasto pieczemy porcjami w gofrownicy.
  • 2. Do schłodzonej śmietanki dodajemy ziarenka z laski wanilii. Śmietankę ubijamy mikserem. Śmietankę dosładzamy do smaku cukrem pudrem.
  • 3. Mango, ananasa i kiwi obieramy. Owoce kroimy na kawałki. Całość posypujemy pestkami granatu i uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
  • 4. Na każdego gofra kładziemy porcję ubitej śmietany i posypujemy owocami. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować