Śmietankowe ciasto z jeżynami

4.5 (186 ocen)

  • 60 min

Bardzo delikatne w smaku ciasto,lekkie i puszyste.Jeżyny miałam lekko kwaśne,więc przełamują one słodycz ciasta.Polecam do popołudniowej kawy.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 jajka
    2 szklanki mąki tortowej
    1 szklanka cukru
    1 szklanka słodkiej śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki oleju
    2 szklanki jeżyn
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Śmietankowe ciasto z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wbijamy do miski,dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę,następnie dodajemy olej i śmietankę,chwilę ubijamy.Na koniec wsypujemy mąkę tortową i proszek do pieczenia,dokładnie mieszamy.
  • 2. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 3. Jeżyny płuczemy i dokładnie osuszamy,następnie układamy je na cieście.
  • 4. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni,sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.
  • 5. Upieczone studzimy,wyjmujemy z tortownicy,kroimy i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować