Ciasto smerfetka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do nich cukier . Jak masa będzie sztywna i błyszcząca, dodajemy po jednym żółtku, potem mąkę mieszamy łyżką. Pieczemy w 180'C około 20-25 minut do tzw. "suchego patyczka". Biszkopt studzimy. Często dodaje jeszcze niebieski barwnik, żeby biszkopt też był niebieski.
2.Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku i odstawić do lekkiego stężenia. Serek waniliowy lekko wymieszać mikserem, dodać galaretkę i wymieszać.
3.Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku i odstawić do lekkiego stężenia. Śmietankę ubić i dodać galaretkę.
4.Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody. Odstawić do lekkiego stężenia.
5.Przekładanie:
biszkopt - masa waniliowa - masa śmietanowa - galaretka
Komentarze