Smerfetka

0 (0 ocen)

Pyszny, kolorowy i lekki deser, doskonały na upały

Składniki:

  • CIASTO:
    1,5 szkl mąki pszennej
    1 szkl płatków owsianych
    10 dag orzechów włoskich
    10 dag kokosu
    1 margaryna
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 jajka
    1 szkl cukru
    szczypta soli

    MASA:
    3 szkl jogurtu naturalnego
    2 galaretki niebieskie

    DODATKOWO
    garść borówek
    2 niebieskie galaretki

Smerfetka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Wszystkie składniki na ciasto połączyć, wyrobić ciasto jak kruche, wyłożyć do formy i piec ok 35-40 min w 180*.
  • 2. MASA:
    Galaretki rozpuścić w szklance wrzątku i zostawić do wystudzenia.
    Jogurt zmiksować i dodać lekko tężejące galaretki.
    Zostawić masę aby stężała.
  • 3. DODATKOWO:
    2 galaretki rozpuścić w 2 szkl wody i dostawić do stężenia.
  • 4. PRZEŁOŻENIE CIASTA:
    ciasto - masa jogurtowa- posypać borówkami- zalać tężejącą galaretką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy