Smerfetka

4.5 (199 ocen)

  • 60 min

To ciasto rozpływa się w ustach, smakuje zarówno małym jak i dużym łasuchom :)

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajek
    1 szklanka mąki
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Warstwa niebieska:
    2 śmietany 30% (O,5l)
    3 łyżeczki żelatyny
    3 łyżeczki cukru pudru
    1 barwnik niebieski

    Warstwa biała (czapeczki):
    3 serki homogenizowane waniliowe
    3 łyżeczki żelatyny

    Wodo do nasączenia:
    1 szklanka wody
    2 łyżki cukru
    1 cytryna
    1 olejek rumowy
    1 kieliszek wody

    Dodatkowo:
    3 niebieskie galaretki
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery

Smerfetka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Biszkopt.
    Białka ubić dodać cukier dalej ubijać na sztywno na końcu połączyć z żółtkami . Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę (o standardowych wymiarach) piec około 30 minut w piekarniku na 150 stopni.
  • 2. Warstwa niebieska.
    Schłodzoną śmietanę przelewamy do miski dodajemy cukier puder ubijamy na szybkich obrotach, później obroty miksera zmniejszamy. Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach wrzącej wody, studzimy. Gdy śmietana jest już dobrze ubita dodajemy stopniowo żelatynę i miksujemy mikserem na wolnych obrotach, na koniec dodajemy niebieski barwnik.
  • 3. Woda do nasączenia.
    1 szklankę wody, 3 łyżki cukru i skórkę z cytryny zagotować, ostudzić. Następnie dodać olejek rumowy, kieliszek wódki i wyciśnięty sok z cytryny. Dobrze wymieszać.
  • 4. Warstwa biała.
    Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach wrzącej wody, przestudzić dodać do serków, dobrze wymieszać mikserem.
  • biszkopt  przełożony bitą śmietaną 5. Biszkopt przecinamy na pół, nasączamy wodą, przekładamy niebieską bitą śmietaną.
  • białe czapeczki smerfów 6. Białą masę wkładamy do szprycy lub za pomocą łyżki robimy na niebieskiej warstwie białe czapeczki. Odstawiamy do lodówki.
  • ciasto smerfetka w przekroju 7. 3 galaretki niebieskie rozrabiamy w 4 szklankach wrzącej wody, studzimy.Gdy galaretka tężeje zalać ciasto. Smacznego:)))
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować