Smalec z kurkami

4.48 (166 ocen)

Smalec robię na różne sposoby. Wydaje mi się, że ten jest strzałem w dziesiątkę

Składniki:

  • 1,5 kg słoniny
    60 dag boczku wędzonego
    4 cebule
    3 ząbki czosnku
    15 dag kurek
    1/2 szkl mleka
    majeranek
    sól
    pieprz
    kolendra
    chilli w płatkach
Wystaw ocenę:

4.48 (166 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Pasty

Smalec z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • smalec 1. Słoninę kroimy w kostkę i wkładamy do garnka o grubym dnie. Topimy. W tym czasie kroimy boczek w kostkę i cebulę w piórka. Kurki namaczamy w mleku.
    Do stopionej ( w 3/4 ) słoniny dokładamy boczek i cebulę. Gdy cebulka zmięknie dorzucamy odciśnięte z mleka i pokrojone kurki. Wyciskamy czosnek i przyprawiamy wg uznania.

Porady

* U mnie zawsze jest dużo majeranku ( ok. 3-4 kopiastych łyżek stołowych). * Czasami dodaję vegetę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek wędzony Kurki Smalec

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować